2 kloosterloze dagen ....
8 oktober 2018 - Gyantse, China
De tocht bracht ons gisteren naar de Drak Yerpa Caves...dus voor één keer geen klooster maar grotten. Heilige grotten wel te verstaan gelegen op 3650 m en allen te bereiken na een stevige klim. In deze grotten leven heremieten die hun leven wijden aan meditatie. Klinkt ons nogal romantisch in de oren, maar als je deze grotten bezoekt, besef je toch wel dat hier (over)leven alles behalve romantisch is.
En ook vandaag geen klooster op het programma. Dit was misschien geen slecht idee gezien sommigen onder ons stilaan symptomen van “kloostrofobie” beginnen te vertonen 😉.
Onder de baan zagen we talrijke jaks en ook kwekerijen...maar van de nomaden rest er niet veel meer. De Chinese overheid doet er alles aan om de nomaden sedentair te maken en ze zodoende onder controle te houden. De praktijken die ze hiervoor gebruiken, doen sterk denken aan de behandeling van de Native Americans in Noord-America en hun herlocatie in reservaten. Wederom een smet op het Chinees blazoen 😡
De tocht vandaag bracht ons via 3 passen naar Gyantse. Vandaag de dag een klein redelijk authentiek dorp met 15.000 inwoners, maar ooit een belangrijke stad op de handelsroute van China naar Indië.
Onder de baan hebben we een prachtige, imposante natuur gezien...
4998 m pas 1 : Kamba-la (la =pas)
5037 m pas 2 : Karo-la (hoogte gletsjer 7191m)
4354 m pas 3 : Sima-la
Als vervolg op onze hoogte stage, bracht een wandeling vanop de Karo la pas ons tot vlakbij de gletsjer op een hoogte van 5170m.
Op de Sima la pas, hoorden we in de verte een lawine.
In de vooravond begon het te sneeuwen ....en ook voor de komende dagen wordt sneeuw voorspeld.
Beelden zeggen meer dan woorden !

Geniet van het avontuur 😉