Diner @ the diner 🍽️
23 april 2026 - New York City, Verenigde Staten
Juist achter de hoek van ons hotel op Broadway. Een heuse Amerikaanse diner dan wel in een modern jasje. ✔️ dit wou ik altijd al eens doen.
Het weer was zoals we het verwacht hadden en de wijzigingen aan onze planning kwamen dus goed uit. In de regen komen we aan het memorial 9/11. Een mooie gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanslag die inmiddels ook al 25 jaar geleden plaatsvond. Het is één van die gebeurtenissen waarvan iedereen (denk ik) zich herinnert wat hij/zij aan het doen was toen het nieuws binnenkwam. Hoe dan ook, ik ben geen voorstander om het museum dat eraan gewijd is, te bezoeken. Ik heb er naar mijn gevoel doorheen de jaren al genoeg over gelezen, gehoord en gezien. Bovendien heb ik het er moeilijk mee dat men die ellende maar blijft over iedereen uitstorten. Anderzijds, het voordeel van niet alleen te reizen, is dat je toegevingen moet doen en dat je zo ook wel eens op een plaats komt waar je anders niet zou voor kiezen. En zo gebeurt het dat ik deze ochtend met de lange roltrap langzaam afdaal naar het 9/11 museum. Als ik mag samenvatten: het is een mooi eerbetoon aan de slachtoffers en de hulpverleners. De gebeurtenissen van die dag worden er op een interactieve en toegankelijke manier gedeeld met het publiek. Het is een smaakvolle, moderne tentoonstelling en ik verneem nieuwe zaken. De superlatieven bigger, faster, better moet je er wel bijnemen. En de eenzijdige visie op de gebeurtenissen die aan de aanslagen zijn voorafgegaan, stoort mij. De argwaan die ik altijd gevoeld heb bij de aanslagen, is er nog steeds, maar dat mag ik niet te luid zeggen🫣.
Al bij al ben ik wel content dat ik er geweest ben en vooral het memorial is wat mij betreft indrukwekkend. De sfeer op ground zero is zeer ingetogen en sereen. En dat is goed!
Misschien nu eens nadenken hoe we zo’n memorial op termijn ook in Gaza kunnen organiseren.
Terug buiten, is de regen gestopt en vertrekken we naar de haven. 3 Metrohaltes verder stellen we vast: verkeerde richting, alweer! Gelukkig kunnen we met onze metropas à gogo door de tubes razen in alle mogelijke richtingen.
Niet veel later komen we dan toch op onze bestemming en beslissen om een rondvaart van een uur te nemen ipv de gratis ferry. We gaan aan boord onder een blauwe lucht en ook de zon is op het appel. Ze verdwijnt echter al vlug achter lage grijze wolken, het koelt af, het wordt koud. Het spektakel maakt echter alles goed. We zien veel meer dan het Vrijheidsbeeld. Ook varen we voorbij Ellis Island, Governors Island, Brooklyn bridge, the Vessel, the High Line en uiteraard de prachtige skyline van New York met de Freedom Tower en de Empire State Building.
Terug aan wal gaan we, hoe kan het ook anders, naar Wall street. Ik had nu wel gedacht dat dit veel indrukwekkender zou zijn, maar neen. De fearless girl houdt de NYSE in de gaten en ik, ik hou Nathalie in de gaten wanneer ze de charging bull benadert. Die is er nog niet goed van!
Het is inmiddels al donker wanneer we terug naar het hotel wandelen. Voor NYC by night is het nog even wachten tot morgen. Ik kijk er al naar uit.
Marc Ronsmans:23 april 2026veel meegemaakt op één dag maar daarom niet minder tof. Er zal nogal wat afgegiecheld geweest zijn bij het zien van het verkeerd rijden met de metro.
Ritje en pa:23 april 2026Heel veel al gezien geniet van deze mooie stad hebben wij ook jaren geleden gedaan😘